Despre Icoane
De ce punem icoana în casa?
Icoana nu poate lipsi din casa creștinului. Prezenta icoanei arata că acea casa este increstinata, că familia care locuiește acolo este creștină. Icoana din casa este o mărturisire a credinței în Dumnezeu.
Icoana, prezenta a celui înfățișat în ea
Așa cum fotografia sau tabloul unei persoane dragi ne aduc în fata persoana draga pe care o reprezintă, tot așa și icoana ne poarta cu gândul la cel înfățișat în ea. Icoana este o prezenta a celui înfățișat în ea: a Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului sau a sfinților. Prezenta chipului unei persoane este într-o măsură prezenta respectivei persoane. Chipul ne pune în legătură cu persoana pe care o reprezintă, ne ajuta să ne ducem cu gândul la ea sau mai curând, aduce persoana respectiva în fata noastră, lângă noi, ne înlesnește o întălnire cu ea. Icoana ne ajuta să ne rugam mai bine, pentru că ne ajuta să intram mai ușor în legătură cu Dumnezeu, să-L vedem în persoana Mântuitorului Hristos, să simțim prezenta Maicii Domnului și a sfinților pe care îi dorim împreună rugători cu noi și pentru noi.
Icoana, fereastra spre adevăratul Dumnezeu
Icoana este mai mult decât o fotografie. Mai întăi, pentru că ea ne înfățișează chipul lui Dumnezeu Însuși, chipul Fiului lui Dumnezeu întrupat. Ea este o fereastra spre lumea lui Dumnezeu, spre Împărăția Cerurilor. Chipul Maicii Domnului și cel al sfinților din icoane este chipul omenesc îndumnezeit, copleșit de lumina dumnezeiasca a Împărăției lui Dumnezeu. Icoana este sfințită prin chipul pe care îl reprezintă. Fară icoana ne putem rătăci de la adevăratul Dumnezeu, inchipuindu-ne fiecare, după mintea, priceperea și credință să un Dumnezeu, care de cele mai multe ori este unul plăsmuit de imaginația noastră. Așa încât riscul idolatriei este mult mai mare fară icoana, omul fiind tentat să-și ”închipuie” un Dumnezeu “convenabil”, după propriile dorințe și nevoi.
Locul icoanei în casa
Este bine să avem în fiecare camera cate o icoana. Locul icoanei în casa este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasa de alt lucru atunci când ne rugam în fata icoanei și pentru că nu este bine să punem alaturi de icoana lucruri care nu au legătură cu aceasta. Punem icoana la răsărit pentru că ne rugam întotdeauna cu fata la răsărit, și la biserica și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii “Răsăritul cel de sus”, ”Soarele Dreptății”, etc. Apoi lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor ce se fac la întuneric. Deci, trebuie să avem grija să așezam icoana la răsărit.